OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
- STATE OF ILLINOIS

Jim Ryan

ATTORNEY GENERAL January 31, 1996

FILE NO. 96-012

UNIVERSITIES & COLLEGES: f
Community College .‘
Board Vacancy . ' '

- Geraldine A. Evans
Executive Director - )
Illinois Community College Boar
509 South Sixth Street, Suite 40
Springfield, Illinois 62 123

Dear Ms. Evans:

I have your erein you inquire whether a

vacancy i a/member of a community college

distric oard of tfustee, elocates his or her residence to a
place oltkide of thefboundaries of the community college
district. reasons hereinafter stated, it is my opinion
that the office of community college district trustee becomes
vacant when the officeholder ceases to be an actual resident of
the district.

In your letter, you have noted that section 3-7 of the
Public Community College Act (110 ILCS 805/3-7 (West 1994)),

which sets forth the procedure for the filling of vacancies in

the office of trustee, is silent as to the events that cause a
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vacancy to occur. You have also pointed out, however, that prior
to its amendment by Public Act 80-1469, effective December 1,

1980, section 3-7 expressly provided, inter alia, that a vacancy

would arise if a trustee relocated his residence to a place
outside of the district. (See I11. Rev. Stat. 1979, ch. 122,
par. 103-7.)

A community college district board of trustees is a
body politic and corpbrate (110 ILCS 805/3-11 (West 1994)), the
members of which are elected to serve fixed terms of office (110
ILCS 805/3-7 (West 1994)). By establishing a procedure for the
filling of vacancies, section 3-7 clearly contemplates that
vacancies in the office of community college trustee can occur.
Although section 3-7 does not specify the circumstances in which
vacancies may arise, section 25-2 of the Election Code (10 ILCS
5/25-2 (West 1994)) provides:

"BEvery elective office shall becomé
vacant on the happening of any of the

following events before the expiration of the
term of such office:

(1) The death of the incumbent.
(2) His or her resignation.

(3) His or her becoming a person under
legal disability. '

(4) His or her ceasing to be an
inhabitant of the State; or if the office is
local, his or her ceasing to be an inhabitant
of the district, county, town, or precinct
for which he or she was elected; provided,
that the provisions of this paragraph shall
not apply to township officers whose township
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boundaries are changed in accordance with
Section 10-20 of the Township Code, nor to
township or multi-township assessors elected
under Sections 2-5 through 2-15 of the
Property Tax Code.

(5) His or her conviction of an infamous
crime, or of any offense involving a
violation of official oath.

(6) His or her removal from office.

(7) His or her refusal or neglect to
take his or her oath of office, or to give or
renew his or her official bond, or to deposit
or file such ocath or bond within the time
prescribed by law.

(8) The decision of a competent tribunal
declaring his or her election void.

* k% * "

(Emphasis added.)

This provision, or one similar thereto, has been in effect in
this State since July 1, 1872. (See 1871-1872 Ill. Laws 433,
450.)

Prior to its amendment by Public Act 80-1469, sec. 10,
effective December 1, 1980 (1978 Ill. Laws 1788, 1944), section
3-7 included a sentence declaring that a vacancy.in the office of
community college trustee would occur upon the happening of any
of seven events before the expiration of the term of office, one
of which was the officeholder’s "ceasing to be an inhabitant of
the State, aistrict or particular area for which he was elected".
(I1l. Rev. Stat. 1979, ch. 122, par. 103-7.) The amendment of

section 3-7 by Public Act 80-1469 deleted not merely that

particular ground, but the entire sentence listing events which
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-

would create vacancies. To conclude that because of the
amendment of section 3-7, the establishment of a residence
outside of the district dqes not create a vacancy in the office
of trustee would also necessitate the conclusion that none of the
other previously-listed events, including death, resignation and
removal from office, would create a vacancy, despite the express
language in section 25-2 of the Election Code so providing. Such
a construction would be patently absurd, and must be avoided.

People v. Bole (1993), 155 Ill. 2d 188, 195).

It is, therefore, my opinion that under section 25-2 of
the Election Code, a vacancy in the office of community college
district trustee occurs when the officeholder ceases to be an
actual resident of the district to the board of which he or she
was elected.

Sincerely,

[ J
AMES E. RYAN
Attorney General




